Cheeky Quotes

Aug 2, 2012

Awak nak berubah? Syukur alhamdulillah...


Bismillahirrahmanirrahim- Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Selamat Malam semua. Macam mana tarawih malam nie? hee
Okay act Zyma saje nak hilangkan debaran yang dirasa. Debaran apa? haa #result final hari tu nak keluar dah meyhh. huhu

Hmm entry nie sebenarnya khas untuk sahabat Zyma. Ouhh yes, dia bukan sahaja sahabat, dia juga merupakan kakak saya ye. *walaupun dia tak nampak macam kakak. hahah
But, anda sekalian pun boleh je baca kalau sudi. #terima kasih ye, sayang anda#

Okay, back to our topic.
Act kawan-kawan, sahabat Zyma nie nak sangat berubah. But, dia tak kuat.
Hampir menangis saya baca status dia petang tadi yang minta bantuan Zyma untuk guide dia.
Subhanallah. 
Sesungguhnya Zyma sendiri masih mencari-cari, terkapai-kapai lagi untuk merubah diri.
Saya hanya insan biasa, rasa tak mampu untuk guide orang lain namun, kata-kata Hassan Al Basri telah menyadarkan saya.

"Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan." 

Maknanya, walaupun diri ini serba kekurangan, masih boleh untuk menasihati rakan-rakan yang memerlukan bantuan.
And, Zyma ada ingat satu ayat nie
"janganlah kamu sombong dan lupa diri dengan hanya melepaskan dirimu sendiri untuk masuk ke syurga"

Ouhh okay, nie nak cerita pasal Zyma ke sahabat Zyma nie sebenarnya?
haha biasalah kalau dah start nak membebel memang macam nie :)

Sahabat Zyma tu memang cantik. Anda cemburu? haha tak perlulah rasanya ye. 
Setiap kewujudan Allah itu memang dah cukup sempurna, cukup cantik termasuk anda yang membaca nie.
Bukan nak bangga diri Zyma punya teman yang cantik, namun hanya ingin berkongsi kisah sahaja.

Kawan-kawan, 
cantik tapi tak simpan tak guna jugakan?
Kan molek kalau anda cantik diluar & cantik di dalam. hee *macam lagu.... apetah, tak ingat tajuk*

Anda nak berubah, tapi anda takut.
Apa yang anda takutkan ye? Allah kan ada.
Allah sentiasa bersama kita.
So, tak perlu rasa takut untuk membuat perubahan.

Arghhhh lantaklah apa orang nak kata.
Nak tunjuk baik ke, nak tunjuk alim ke, yang penting awak ada niat serta keinginan untuk berubah.
Awak takut hilang kawan sebab awak nak berubah ke arah kebaikan? 
Atau takut hilang gf/bf awak?
haishhh tak perlu..


Percayalah,
kalau mereka sayangkan awak, mereka akan support awak. Bukan memperkecil keinginan awak tu.

Awak, walau siapa pun kita di masa lalu, ianya bukan penghalang untuk kita terus berubah.

 
Awak kena kuat semangat, apa yang perlu awak kena tanam dalam diri yang awak boleh buat.


Okay awak, mintalah bantuan Allah :) insyaAllah..
Saya hanya mampu beri serendah-rendah bantuan untuk awak.

Wish you all the best :D

#Orang kata kita kena terima orang tu macam mana pun dirinya. kan? 
 *yess, but tak salah jugakan kalau kita nak tengok dia berubah? hee
 

Jul 29, 2012

Tak semua dalam hidup kita indah




" sometimes we need to forget what`s gone, appreciate what still remain and look forward to what`s coming next "

" smile like you`ve never cried, fight like you`ve never loss, love like you`ve never been hurt and live like there`s no tomorrow "


Apa yang berlaku dalam hidup kita tak semuanya indah,
Tak semua yang kita impikan tercapai,
Segala apa yang kita hajati belum tentu tertunai.
Namun, kita perlu ingat bahawa semua itu telah ditentukan oleh-Nya.

Kita perlu tahu bahawa apa yang kita fikirkan baik untuk kita kadang kala tak baik sebenarnya.
Hanya Dia yang mengetahui apa yang terbaik buat kita.

Kita insan yang lemah, manusia yang tak pernah lepas daripada berbuat kesilapan.
Namun, itu bukan alasan untuk kita terus melakukan kesalahan.

Setiap manusia memerlukan peluang kedua untuk perbaiki diri.
Tidak kira siapa pun diri kita, apa pun dosa & salah yang telah kita lakukan.

Mungkin kerana diri yang tidak kuat untuk menahan diri daripada melakukan kesilapan, atau mungkin kurangnya ilmu dalam diri sebagai petunjuk jalan. 

Sama-samalah kita perbaiki diri untuk persiapan di alam sana kelak.
Ingatlah, kegembiraan dunia adalah sementara dan akhirat adalah yang kekal abadi.



Khas buat awak:
# I.m always pray for your happiness. Be a good men and also husband for her. 
# I.m miss you but nothing can I do. Hanya berdoa jika diizinkan Allah kita bertemu.
# Just forget what we have done, it is our past. I.m knew she can makes you happy more. NH, Congrats because your dream come true. 











 

Jul 24, 2012

Cara menjauhi Fitnah



Selamat petang buat semua :)
Dengan masa yg ada nie Zyma nak share something dengan kalian.
Semua pun tahukan, di bulan ramadhan nie semua orang inginkan ibadah mereka tidak menjadi sia-sia. 
#jagalah iman, jagalah hati, jagalah pandangan, jagalah tutur bicara & segala-galanya.

Tak kiralah bulan apa pun, kita sebagai insan biasa mesti tidak terlepas daripada melakukan dosa yg satu ini.
Apa dosa tu ye ? Kawan-kawan tahu ?

FITNAH !

Okay, anda tahu apa itu fitnah?
Iye, fitnah berlaku apabila kita mengatakan/menyampaikan sesuatu berita yg tidak benar, yang tidak tepat.
So, kalau dah tahu, kenapa buat ?
~Biasalah manusia~

Ingatlah wahai kawan,
Al-fitnatul ashaddu minal qatl !

" Fitnah itu lebih besar dosanya daripada membunuh. "

Kawan-kawan,
" Sesungguhnya syaitan itu bermaksud hendak menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu. Oleh itu, perbuatan ini amat disukai kerana boleh memecahkan umat Islam sehingga tiada lagi kesatuan sesama mereka "

Terlalu banyak kesan buruk apabila kita terlibat dengan fitnah.
Tapi, Zyma just nak share Tips agar kita tidak terjebak dengan fitnah.

# Sentiasa mengingatkan diri bahwa segala perbuatan kita akan dicatat & dihisab oleh Allah s.w.t.

# Memotivasikan diri bahawa fitnah adalah suatu pendustaan dan pendusta balasannya adalah neraka Allah. Maka menolaknya adalah wajib.

# Memastikan setiap berita yg disampaikan kepada kita adalah benar-benar sahih sebelum disebarkan kepada orang lain.

# Tidak melayan sebarang bentuk berita atau cerita yg tidak diketahui kesahihannya apatah lagi disebarkan kepada orang lain.

# Sentiasa mengasihi orang lain sebagaimana kita mengasihi diri sendiri supaya timbul keinsafan untuk memelihara keaiban orang lain tanpa mengira kawan mahupun lawan.

Okay kawan-kawan, ini adalah peringatan buat anda dan juga diri ini sendiri.
Marilah kita sama-sama perbaiki diri di bulan yg mulia ini & semoga Allah permudahkan urusan kita.
Amin.



* Selamat berbuka ya kawan-kawan :)

Jul 21, 2012

Cara mendapatkan Syafaat



Salam ramadhan wahai sabahat :) macam mana sahur pagi tadi ?hee 
first day puasa mesti semua orang excited kan? macam Zyma. haha
Ingat ye kawan-kawan, bulan ramadhan nie adalah bulan yang sangat mulia, semoga kita mendapat keredhaan dariNya. Ameen.

Okaylah kawan-kawan, pagi nie Zyma nak share something dengan anda semua.
Act baru baca majalah Iman tadi, so ada banyak benda best yg boleh di kongsikan.
But, Zyma nak share tentang "cara-cara mendapat syafaat Nabi"

Menurut Dr. Fadlan, ada beberapa cara untuk mendapatkan syafaat Nabi di akhirat;

1) Tidak Mensyirikkan Allah dengan sesuatu pun.

2) Berdoa selepas azan.
# Sabda Nabi s.a.w yg bermaksud "Apabila dengar azan maka jawablah. kemudian selepas azan berdoalah memohon mendapatkan tempat tertinggi di akhirat kelak."

3) Banyakkan berselawat ke atas Nabi.
# "orang yg lebih berhak mendapat syafaatku pada hari kiamat ialah orang yg lebih banyak berselawat kepadaku."

4) Perbanyakkan sembahyang sunat.

5) Tunaikanlah hajat orang Islam.
# Sabda Nabi yg bermaksud "sesiapa yg membantu saudaranya untuk satu keperluan, maka aku akan duduk dekat timbangannya pada hari kiamat, jika timbangan baiknya berat, maka beruntunglah ia, tetapi sekira sebaliknya, maka aku akan berikan syafaatku kepadanya"

6) Bersaudara kerana Allah.
# "Aku akan memberikan syafaat kepada dua org yg bersaudara kerana Allah, bermula daripada aku diutuskan sehinggalah ke hari kiamat"

Baiklah kawan-kawan, ini sahaja yg Zyma nak share dengan anda semua.
Tak susah pun kan ?
Renung-renungkan lah :)

Jul 16, 2012

Cerita di siang hari



Salam sejahtera buat adik adik, abang abang, kakak kakak seta anda sekalian. 
Fuhhh seronoknya hari nie sebab Zyma & rakan-rakan yg lain dapat habiskan semester 1 dengan sebaiknya.
Berakhir dengan paper Law petang semalam. Boleh nampaklah muka-muka ceria setelah 4 bulan lebih berjuang untuk sem 1. 
Dan, kalau nak tahu apa yang kami buat tu okay ke tidak, tunggulah result exam pada 3 ogos nanti . #fuhhh, mcm tk sangka result keluar seawal tu#

Habis jea paper semalam, balik hostel terus kemas barang. #walhal dah kemas 2 3 hari before tu lagi#
 then Zyma naik bus pukul 10 malam semalam and sampai around 5.30 pagi tadi.
Ingat sampai rumah nak tidur, but sampai sekarang nie hahh tak tidur. Dok tahanlah mata nie. *kononnye tknak tidur sianglah nie* hoho 
 Now, Zyma duduk dekat rumah sorang-sorang. Waaa sedih jea kan? Korang kesian tak ?haha 
Selama sebulan setengah akan lalui situasi ni. 
Sungguh mesti bosan nanti.
(padahal baru berapa jam jea kat rumah, huhu)

Okaylah ,sementara berkesenpatan nie kan , Zyma nak ucapkan selamat Menyambut Bulan Ramadhan. 
Wahhhh , gila excited kan sebenarnya nak puasa. Haaa
Ingat ye rakan-rakan, bulan Ramadhan bulan yang mulia, perbanyakkan lah amalan :)
*peringatan buat kalian dan juga diri sendiri


#Semoga impian akan tercapai pada bulan Ramadhan ini. Ameen. 

Jun 21, 2012

The great moment is ....



Salam sejahtera buat anda sekalian. Sungguh, lama dah tak update blog. Al-maklumlah, orang busy kan. hee
And now, Zyma nak cerita & share something yang buat Zyma happy sangat hari nie. Boleh dak? ** boleh tak boleh, bolehkan je lah ye :) 

Okay, the great moment is when our 4teen weeks of studies ended with the best presentation ever. ouhh yeah? haha Dengan soalan-soalan mereka yang buat presenter sakit hati, sungguh kelakar. Alhamdulillah semuanya berjalan seperti yang dirangcang. Bukan senang nak present in less than 7 minutes. Lebih masa markah kena tolak. huhu

Then, selama 14 minggu nie macam-macam yang dihadapi. Segala test, quiz, assignment & macam-macam lagi selesai dengan sebaiknya. Rasa macam nak menjerit je bila habis dah semua tu. And, carry mark untuk final nie pun Alhamdulillah setakat yang dah keluar nie. InsyaAllah, impian menjadi kenyataan! Kawan-kawan doakan Zyma ye :) Terima kasih . *Zyma nak apply scholarship next sem, insyaAllah*

Lastly, I see him today. Around the P.A`s block. Ouhh sangat-sangat happy even semalam baru dapat contact dia setelah lama dia menghilang. *hahaha macam ape je kan*. Okay actually he is my friend. Zyma selalu cari dia bila ada masalah lagi-lagi untuk subject law & Mgt. hoho

** Okay, that all story kali nie :) terima kasih kerana sudi baca .


May 31, 2012

Cinta kampus.. Baik atau buruk?



Lumrah kehidupan, setiap insan pasti ingin dicintai dan mencintai. Ia seolah-olah menjadi satu keperluan dalam hidup. Setiap insan pasti merasai cinta tidak kira diusia muda mahupun tua. Cinta merupakan satu perasaan yang dianugerahkan kepada kita. Menurut Kamus Dewan, cinta bermaksud perasaan atau berperasaan sangat kepada Negara, orang tua, kebebasan dan lain-lain.

Persoalan yang timbul kala ini adalah berkaitan cinta kampus. Bagi kebanyakan orang, universiti merupakan tempat untuk kita menuntut ilmu bagi mencapai kejayaan serta cita-cita. Namun, semakin ramai penuntut universiti kala ini menjadikan kampus mereka sebagai tempat bercinta.

Kajian yang dikeluarkan oleh kaunselor Universiti Putra Malaysia (UPM) menunjukkan lebih 80% penuntut mempunyai pasangan bercinta tidak kira di Universiti yang sama mahupun berlainan.

Di kampus, mahasiswa dan mahasiswi akan berhadapan dengan pelbagai ujian serta cabaran bagi membolehkan mereka mencapai impian serta cita-cita. Sokongan moral juga fizikal yang kuat amat diperlukan agar mereka dapat tempuhinya dengan sebaik mungkin. Jauh daripada ibu bapa serta keluarga membuat penuntut-penuntut universiti merasa kesepian dan memerlukan teman. Ini merupakan salah satu faktor mereka mencari pasangan agar diberikan sokongan serta dorongan kepada mereka. Contohnya, mereka akan diberikan nasihat serta semangat oleh pasangan seandainya keputusan peperiksaan tidak memuaskan. Selain itu, mereka akan dibantu dalam membuat sebarang tugasan yang diberikan.

Bercinta di kampus dapat membuat pasangan ini bertarung dalam akademik. Ini dapat menaikkan semangat mereka untuk mendapat keputusan yang baik serta cemerlang dalam peperiksaan. Malah, mereka akan mengulangkaji serta membuat latihan bersama juga bertukar pendapat. Di sini dapat kita lihat bahawa bercinta di kampus memberikan kesan yang baik bagi penuntut-penuntut universiti.

Namun, jika pasangan ini tidak mempunyai pegangan agama serta jati diri yang utuh, percintaan  akan mendahui cita-cita mereka. Ini bermakna, mereka akan membiarkan percintaan mereka menghalang azam mereka untuk terus berjaya. Apabila rasa cinta itu menguasai diri, mereka akan hilang fokus semasa belajar. Hanya jasad sahaja berada di dalam dewan kuliah atau kelas malah fikiran mereka akan terbang melayang memikirkan si dia.

Tambahan lagi, perbincangan mereka akan lebih kepada soal hubungan daripada membincangkan soal pelajaran. Ini membuatkan mereka alpa dengan tanggungjawab yang diberikan kepada mereka iaitu mencapai cita-cita. Mereka juga akan lebih kepada bersuka-ria dan membuang masa seperti meluangkan masa bersama di bandar, pusat membeli-belah, tempat makan malah di perpustakaan juga dijadikan tempat untuk berkasih-kasihan.

Prof Madya Dr. Mat Saat Baki, seorang pakar psikologi pernah menulis; “cinta itu berkembang, kita tidak jatuh cinta. Cinta pandang pertama adalah satu metos. Sebenarnya perasan cinta itu berkembang dari masa ke masa, lebih lama kita memahami, mengenali seseorang itu, akan lebih dalam perasaan cinta.”

Dr. Mariani Md Nor, pensyarah Jabatan Psikologi dan Awal kanak-kanak Universiti Malaya pula mengatakan bahawa cinta atau kasih sayang manusia merangkumi elemen tanggungjawab, komitmen dan keghairahan. Jelasnya, cinta di kampus umumnya melibatkan mahasiswa. Seseorang itu memerlukan sokongan sosial dan emosi terutama pelajar. Lumrahnya, pelajar banyak tugasan, masalah dengan kawan serumah, sekolah dan pensyarah. Faktor-faktor inilah yang mendorong mereka mencari bantuan dan sokongan moral.

Hakikatnya, bercinta itu tidak salah. Sesungguhnya manusia tidak akan pernah terlepas daripada rasa cinta. Namun, pegangan agama sangatlah penting untuk kita mencapai cita-cita di dunia mahupun akhirat. Dengan iman yang tinggi, kita dapat mengelakkan diri daripada terlibat dengan gejala-gejala yang kurang sihat seperti zina, kes pembuangan bayi, bunuh diri dan sebagainya.
Kebaikan serta keburukan bercinta di kampus bergantung kepada individu tersebut. Jika ia mampu membahagikan masa antara pelajaran dan hubungan, ia tidak akan mengganggu gugat pengajiannya. Malah, ia dapat membuat persediaan bagi masa hadapan setelah mengenali pasangannya sejak di kampus lagi.

Akhir kata, janganlah sekali-kali kita menggadaikan maruah serta harga diri hanya kerana cinta. Sesungguhnya cinta manusia tidak akan membawa kita ke mana-mana. Ingatlah, jangan membiarkan nasi menjadi bubur kerana sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna. 

Apr 25, 2012

Open your eyes, think of your life .



Salam Sejahtera, Salam 1 malaysia buat adik-adik, kakak-kakak, abang-abang, ibu-ibu, bapa-bapa dan anda sekalian :)
Haishh lamanya Zyma tinggalkan blog nyh . Sebulan lebih kurang.
Huu maaflah ye , seriously busy. Tak sempat pun nak update blog.
And now, dalam tengah mengantok buat assignment nyh, Zyma nak share sikit dengan kalian apa yang Zyma dapat sejak dua menjak nyh.

Zyma bersyukur sebab dapat join IPM, institute pemimpin muda dekat UiTM dungun. Even baru first sem, macam-macam dah Zyma belajar dari senior dekat situ. 
And, Zyma bersyukur sebab dapat join program yang melibatkan IPM.
Baru nyh, ade program Pewaris Bangsa dekat Pulau Pangkor. yeahh , I make a mistake, but I learn something.
Zyma baru first time join program yang melibatkan meraka yang hebat-hebat. Sungguh, kalau program Pewaris Muda Zyma boleh aktifkan diri, masa program Pewaris Bangsa nyh langsung Zyma senyap. Terkejut, Sampai tak terkata.
Hmm memang kena marahlah naik cuti nanti kan, HAHA . Apa boleh buat, silap sendiri, terima jelah . 

Okay, tak nak dah Zyma membebel panjang-panjang.
Straight to the point ,
Siapa tahun nyh layak mengundi?
Daftar dah?
Bagi yang dah daftar tu, baguslah. but buat yang belum tu, bila kalian nak daftar ye? huhu
Jangan jadikan alasan kalian tengah study and malas nak campur tentang nyh. 
Ingatlah, mengundi nyh amanah. and Amanah wajib kita tunaikan, am I right?
Renung-renungkanlah ye :)

So, bila kalian dah mendaftar tu, mesti peningkan nak fikir mana yang patut kalian sokong, mana yang patut kalian undi.
hmm satu je yang Zyma boleh pesan,
THINK OF YOUR LIFE !
Please, masing-masing dah besarkan, boleh berfikir dengan baik, sanggup ke kalian gadaikan Agama, Bangsa & Negara kalian nyh pada orang lain? Pada golongan yang tak layak?
Sedarlah kalian, siapa yang bantu hidup rakyat dekat negara nyh, siapa yang banyak berjasa pada negara nyh, tak terbalaslah apa yang mereka buat.

Janganlah di sebabkan janji-janji manis, kata-kata yang selfish tu kalian melupakan meraka yang banyak membantu kalian dan rakyat selama nyh.
Think twice, kalian rasa boleh tertunai ke janji-janji tu?
Lihatlah pada masa silam, apa yang terjadi, janganlah kalian biarkan pisang berbuah 2 kali.

Bersyukurlah kalian dengan apa yang ada sekarang nyh.
insyaAllah negara kita akan kekal aman jika mereka yang menjaga.

# Berfikirlah untuk kebaikan anda.
# Janganlah terpedaya dengan something yang tak pasti.
# Selamatkanlah Agama, Bangsa & Negara anda, anda yang menentukan semuanya.


Mar 10, 2012

Kebaikan solat di awal waktu


Salam sejahtera buat teman-teman yang tengah baca entry Zyma nyh. Terima kasih sebab sudi juga kalian menjengah blog Zyma nyh. Blog yang tiada apa-apa, yang simple and yang blablablabla *tk tahu nk cakap apa* hee. Yeah alhamdulillah hari nyh Zyma sihat. Just kaki je terasa sakit sebab jog hari tu. huhu. Harap-haraplah sakit nyh tak terasa lagi esok. Kalau tak, susah nak pergi kelas nanti. *cehh,mcm alasan jekan*

Okay kawan-kawan, hari nyh Zyma nak cakap pasal solat. Act, Zyma saje je tadi search something dekat mr.google. So, terjumpalah benda nyh. Betul atau tak tu Wallahhualam lah kan. ouhh ye, before tu, Zyma nak tanya sikitlah, korang jaga tak solat korang? Selalu tak korang melengah-lengahkan waktu solat?
#fikir-fikir dan renungkan lah ye lepas korang baca nyh nanti :)

RAHSIA SOLAT DI AWAL WAKTU DAN ALAM SEMESTA

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi. 

Pada waktu Subuh
 alam berada dalam 
spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.
Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan 
penawar/rezeki dan komunikasiMereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki
Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata l ain jaga daripada tidur. Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu.
 

Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi. 

Waktu Zuhur

Warna alam seterusnya berubah ke 
spektrum warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian spektrum warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan denganfrekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak ? 

Waktu Asar

Kemudian warna alam akan berubah kepada 
spektrum warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu .). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita


Waktu Maghrib
 
Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke 
spektrum warna merahdan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la .) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang. 

Waktu Isyak

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke 
spektrum warna Indigodan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan. 

Selepas tengah malam
, alam mula bersinar kembali dengan 
spektrum warna putih, spektrum merah jambu dan seterusnya spektrum ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.
Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebag ain ya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.

Kita sebagai umat Islam sepatutnya 
bersyukur kerana telah di'kurniakan' syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya.

# Ini buat kawan-kawan dan Zyma sendiri. Sama-samalah kita renungkannya ye :) Hakikatnya  memang tak bagus pun melengahkan waktu solat. Bukan lama punkan, kejap je tunaikan solat tu.

CREDIT TO: Firdaus Aziz

Mar 9, 2012

Rahasia coklat


Salam sejahtera buat adik-adik, kakak-kakak, abang-abang, ibu-ibu, bapa-bapa dan anda sekalian yang tengah baca entry Zyma nyhh. Hari nyhh ,hari yang amat membosankan. Sebabnya class tak ada. Huhh kebosanan nyhh telah menyebabkan Zyma nak share something yang menarik dengan korang petang nyhh. Apa benda ea Zyma nak share?? Haaa tengok gambar bawah nyhh dulu then continue your reading ye :)




 
Haaa amacam? Dah tengokkan? huu siapa yang tak tahu gambar apa kat atas tu? Haishh kesian dekat korang. Meyhh Zyma bagi tahu gambar apa tu ye.

COKLAT!!

heeehe ada yang tak kenal coklat ke? Takde kan? Semuanya kenalkan? huhu
Okay, sebelum sambung lagi, Zyma nak tanya dulu, Siapa kat sini yang HANTU COKLAT? Yeahh, kita sama :) give me five ! Agaga :D

Korang nak tahu nak, banyak kelebihan sebenarnya coklat nyhh. Nak tahu apaa ? Jom teruskan bacaa .

10 Fakta Menarik tentang Coklat 

Arrow Coklat Tidak Menyebabkan Masalah Kerosakan Gigi 

Kajian yang dijalankan oleh Universiti Osaka, Jepun mendapati koko mengandungi ejen antibakteria yang menghalang masalah kerosakan gigi. Namun begitu, kandungan gula di dalam coklat boleh menjejaskan fungsi ejen ini sekali gus menyebabkan kerosakan gigi. 

Arrow Coklat Tidak Menyebabkan Masalah Jerawat 

Satu kajian yang dijalankan oleh Fakulti Perubatan Pennsylvania mendapati penggunaan coklat tulen tidak memberi kesan terhadap pertumbuhan jerawat atau lain-lain masalah yang berkaitan dengan kulit. Tetapi masalah jerawat boleh berpunca daripada coklat yang menggunakan susu. 

Arrow Kafein di dalam Coklat Bukan Penyebab Keresahan 

Umum mengetahui bahawa koko mengandungi bahan peransang seperti kafein dan theobromine. Kuantiti bahan-bahan ini adalah kecil di dalam kandungan coklat. Kajian mendapati 1 auns (28.3 gram) coklat pahit mengandungi 5 ke 10 miligram (mg) kafein dan 10 mg kafein pada 170 mililiter (ml) cawan koko berbanding 100-150 mg kafein dalam 220 ml cawan kopi. 

Arrow Coklat Tidak Menyebabkan Migrain 

Walaupun masih tiada bukti kukuh yang menyokong pendapat ini, tetapi terdapat kajian menunjukkan coklat turut menjadi pendorong rasa sakit kepala terutama di kalangan pesakit migrain. 

Arrow Coklat Tidak Menyebabkan Peningkatan Paras Kolesterol 

Umum mengetahui coklat mengandungi asid stearik iaitu sejenis lemak nuetral yang tidak menyebabkan peningkatan kadar kolesterol tidak sihat atau LDL. Malah lemak kok dalam coklat mengandungi asid oleik, sejenis lemak koko mono tak tepu, yang juga ditemui pada minyak zaitun. Pada masa yang sama lemak koko juga mengandungi 38.2% asid oleik iaitu sejenis asid lemak tidak tepu yang berperanan merendahkan paras kolesterol di dalam darah. 

Arrow Coklat Sebagai Makanan Yang Sihat 

Koko mengandungi pelbagai khasiat walaupun ia datang di dalam kuantiti yang kecil. Kajian menunjukkan sekeping coklat susu seberat 42.45 gm membekalkan 3 gm protein. Walaupun serbuk koko bukan produk utama tetapi ia juga mengandungi zat yang diperlukan oleh tubuh badan manusia termasuklah lemak, protein, kabohidrat, Vitamin A, B, D dan E. Coklat juga mengandungi asid amino yang lengkap bagi pemeliharaan protein tubuh manusia, kaya dengan Vitamin A dan D serta sumber Vitamin B seperti Tiamina, Riboflavin dan Niasin. 

Arrow Coklat Tidak Bertindak Mengawal Emosi dan Tingkah Laku 

Coklat dikatakan mengandungi bahan yang mengawal tingkah laku dan mood seseorang individu. Bahan ini memberi kesan seperti pengambilan dadah yang merangsang tindak balas fizikal dan psikologi. Tetapi kebenarannya adalah amat kecil memandangkan kandungan bahan di dalam coklat adalah kecil dan tidak menyebabkan tindak balas emosi. 

Arrow Coklat Bukan Sebagai Punca Penyakit Jantung 

Kajian Mayo Clinic, University of California, University of Scranton dan Pennsylvania State University menunjukkan coklat mengandungi bahan kimia, flavonoid, yang meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Ia juga bertindak sebagai antioksidan yang meghalang atau melambatkan kerosakan sel dan tisu badan. 

Arrow Coklat Bukan Punca Masalah Batuk Berlarutan 

Ramai percaya coklat tidak baik untuk mereka yang batuk. Namun coklat berkesan untuk menghalang batuk yang berterusan. Theobromine yang terdapat di dalam coklat di dapati lebih berkesan daripada pengambilan ubat batuk. Coklat juga didapati melega dan melembapkan tekak. 

Arrow Coklat Tidak Menyebabkan Barah 

Coklat adalah antara makanan yang mempunyai kandungan plimbum paling tinggi. Bagaimanapun, Pihak Berkuasa Makanan dan Dadah Amerika Syarikat menyebut kandungan plumbum dalam coklat amat rendah dan tidak memberi kesan buruk sekalipun dimakan dalam kuantiti yang banyak.


So, itulah antara kelebihan coklat. Seriously coklat sangat bagus jika dijadikan makanan tambahan. *cehh ayat*. hee

 


Mar 8, 2012

New life, new spirit


Haii kalian :) Kalian apa khabar? sihat? Macam mana dengan korang yang nak berhadapan dengan final exam tu? Ready dah? hee Good luck ye buat sapa-sapa yang nak final tu. DEAN LIST milik korang. InsyaAllah :) And, buat adik-adik yang bersekolah tu, seronoklah next week start cuti dah kan? huhu Buat yang lain-lain tu, hope korang happy lah dengan apa yang korang buat. Ouhh ye, act Zyma baru je memulakan alam baru hari tu. alhamdulillah semuanya okay. Classmate okay,housemate pun okay juga. Rasa syukur sangat sebab Allah permudahkan urusan Zyma dekat sini. Terima kasih Allah :)

Zyma nak share dengan korang sikit pasal life Zyma kat sini. hee Sapa-sapa yang nak tahu tu sambunglah baca ye. Kalau tak nak tahu tu, Click je lah x kat atas tu.hoho *hope korang sudi bacalah ea*

Seriously memang berbeza duduk dekat sini. Tapi, ini yang Zyma harapkan. Duduk dekat kawasan desa, dekat dengan pantai, tinggal dekat kawasan yang jauh dari kenangan. Alhamdulillah setakat nyh Zyma belum sekali pun menangis dekat sini :) Rasa aman, tenang gila duduk sini. hmm Tipulah kalau cakap tak rindu dekat family, kawan-kawan dekat Johor tu kan. Zyma jadikan rindu tu as a spirit to stay here. 

Now, Zyma semangat untuk pergi kuliah. Excited. hee Hopefully semuanya akan sempurna selama Zyma dekat sini. Ameen. Korang, Zyma bersyukur sangat sebab Zyma ada teman-teman yang tak kan tinggalkan Zyma. Rasa bertuah sangat ada mereka. Dorang tak putus-putus doakan and bagi segala nasihat dekat Zyma.  InsyaAllah Zyma akan ingat segala nasihat mereka tu. 
"KITA BERJAYA SAMA-SAMA YE TEMAN-TEMAN"
" Pray for our friendships till Jannah "Ameen.

Okaylah, Zyma nak bersiap nak pergi jogging. haha
Babaii

# I miss my late friend damn much. He`s my special friend before. Sangat rapat dengan dia. Dialah kawan yang selalu ada dengan Zyma, faham Zyma even dia muda 2tahun dari Zyma. 9bulan dah dia pergi.  Rest in Peace Awak.. 


_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Feb 21, 2012

Kita tak layak untuk menilai orang lain


Salam sejahtera buat kalian :)
Huhh dah lama gila tak update blog nyhh , al-maklumlah jaga anakkan . huhu
Seriously mood Zyma tengah okay gila sekarang nyhh , iyelah just 3 hari jee lagi untuk tinggal dekat bandar Johor Bahru nyhh .
 Gila excited nak tinggal dekat tempat baru .
Tempat yang lebih aman lagi indah ,
Tempat yang ada PANTAI ! Agaga :D

Okaylah , kalau cakap pasal tu sampai bila pun tak kan habis . hehe
Zyma tak nak bebel panjang panjang kali nyhh , kejar masa . hoho *poyo jee
So now , Zyma nak cakap pasal RAHMAT ALLAH .

hmm Korang pun tahu kan , yang manusia nyhh tak kan lepas dari buat dosa .
Tak kiralah siapa pun dia . Para ustaz ke ustazah ke yang berpangkat ke tidak ke kita semua nyhh tetap manusia biasa .
Serious Zyma tak suka bila ada orang cakap " kau ingat diri kau tu bagus sangat ke ? "
" kau ingat ada ke orang yang boleh terima dengan perangai kau yg mcm tu ? "
" kau ingat .... "
" kau ingat ....... "

Hahhh orang yang cakap mcm tu belum tentu baiknya kan .
Suka hati dia je nak cakap dekat orang macam tuu , tapi , ITULAH MANUSIA !

#kalaulah membunuh tu tak berdosa, nak je Zyma bunuh insan yg bercakap mcm tuu . HOHO

Kawan-kawan , kita tak boleh cakap macam tu act .
Siapalah kita untuk menilai baik buruk someone tu kan ?
Nak tahu tak , bila kita cakap macam tu pada someone tu kan , dia mesti rasa down gila dengan hidup dia . Seriously . Lagi - lagi bila dia nak berubah .

hmm untuk orang yang macam tu kan , yang rasa dia tak boleh nak berubah , korang kena ingat yang tiada siapa yang dapat mengubah hidup korang selain diri sendiri .

" maka bersabarlah kamu, karena sesungguhnya janji Allah itu benar, dan mohonlah ampunan untuk dosamu dan bertasbihlah seraya memuji Tuhanmu pada waktu pagi dan petang "
*Surah Al-mukmin ayat 55*

Renung-renungkan lah , Zyma berharap kawan-kawan Zyma tak terpedaya dengan kata-kata macam tu. Supaya Allah permudahkan jalan untuk mereka yang nak berubah , termasuk Zyma sendiri . Amin .

# Untuk kau teman : Aku rindu nak bergurau dengan kau mcm dulu . Cukuplah , kita salah faham je kan ? Aku tak tahu apa yang menyebabkan kau cakap aku mcm tu dulu . seriously aku tak tahu . one thing you should know is I.m NOT like you said . 

 



Jan 25, 2012

Umpatan membawa padah


Salam sejahtera buat adik adik, kakak kakak, abang abang , ibu ibu, bapa bapa dan anda sekalian :)
Hari hari duduk rumah macam nyhh serious bosan. Tak tahu nak buat apa kat rumah. huu
So, Zyma nak share lah dengan korang apa yang Zyma jumpa pagi nyhh .
*Entry nyhh panjang tau. Tak tipuu*

~MENGUMPAT~

Rasa macam best jee kan bila kita mengumpat & mengata orang.
Macam benda tuu tak salah.
In fact, sehari kita tak lakukan nyhh macam tak sah kan ?
Benda nyhh menjadi satu aktiviti wajib bagi kita semua.
Bukan perempuan jee, kaum adam pun sama jee sekarang nyhh.
Sometime tuu , lelaki nyhh lagi berlebihan bab mengata mengata orang.
Haishh
#maaf ye, jangan ada yang terasa#

Dunia sekarang , semua rasa diri masing masing tu hebat .
Sampai tak pernah fikir pasal kesusahan orang lain .
Yang dia tahu , cari kesalahan & kelemahan orang untuk dibahankan , digelakkan , ditertawakan dan macam macam lagi.
*Fuhh macam yang mengata tu hebat sangatkan?

Sama jee dengan yang punya blog nyhh , tak lari dari mengata orang .
Pantang orang tu buat salah , habis sampailah cerita tu dekat yang lain .
Kalau tak buat salah pun , kebaikan orang tu pun dipertikaikan ,
Sangat sangat KEJAM diri nyhh .

Hmm
Sekarang dah tak nak dah buat benda nyhh , INSAFlah kononnya .
Harap haraplah dapat menginsafkan diri yang kejam nyhh kan . AMIN .

So now, marilah kita sama sama berusaha untuk menjauhi diri dari melakukan amalan ini . #cehhh
Before that, Jom kita kaji kenapa kita nyhh suka sangat mengata orang lain .......

(Dari Imam Al-Ghazali)
*Perkara yang mendorong kita terjebak dengan amalan ini.

Ingin memuaskan hati disebabkan kemarahan yang memuncak hingga sanggup mendedahkan keaiban dan kesalahan orang lain. Jika kemarahan tidak dapat dikawal, ia boleh menimbulkan hasad dan dendam;

Suka mendengar dan mengikuti perbualan orang yang menyerang peribadi dan kehormatan seseorang;

Mahu bersaing dan menonjolkan diri dengan menganggap orang lain bodoh dan rendah;

Disebabkan dengki, dia iri hati dengan orang lain yang lebih beruntung dan berjaya, seperti dinaikkan gaji dan pangkat;

Bergurau dan suka berlawak untuk mencela dan mengatakan kelemahan dan kecacatan hingga mengaibkan orang lain

Sikap suka mengejek dan mencela disebabkan rasa bongkak dan sombong kerana memandang rendah orang lain.

Dah baca ? Betulkan ? 
Memang senang sangat untuk kita terjebak dengan benda nyhh .
So, kita patut atasinya dengan langkah langkah dibawah ,

# KESEDARAN
~Kalau dah berkumpul tu , bila sorang start bukak cerita pasal diaa , kita mesti tak terlepas untuk menambah perisanya kan? So ,
* Kita mesti sedar bahawa mengumpat adalah perbuatan yang tidak disukai Allah. Jangan kita dedahkan diri kita kepada kemurkaan Allah. Al Quran dan hadis menegah kita dari mengumpat. Peliharalah lidah sebaik-baiknya dari perbuatan ini. 
Dinasihatkan masa ni la kita banyak-banyak Ingat Allah.
*Masing-masing ada kekurangan. Cepat-cepat istighfar, sambil tu tegurlah kawan sama..
kita ajak dia berbual tentang keburukan diri masing-masing. 
Bila kita bercerita tentang baik buruk diri kita ni , sekurang-kurangnya kita pun sedar banyak juga kekurangan kita.

# JANGAN MARAH
~Kalau kita diumpat , apakan perasaan kita ? Mesti kecil hati dengan orang yang mengumpat tukan ? So , apa kita nak buat bila diumpat ? Mengumpat balik ? Oppsss ,
Jika kita dapati kita kena umpat, janganlah bertindak marah. Bersabarlah. Cari dimana kelemahan atau kesilapan yang telah kita lakukan. Buat perubahan memperbetulkan kesilapan yang lalu dan bertaubat. Dengan sikap ini anda beroleh kemenangan.

# PAHALA
~ Kita beruntung apabila diumpat & rugi apabila mengumpat .
Orang yang mengumpat sebenarnya beri pahala percuma kepada orang yang diumpatnya. Jadi sewajarnya orang yang jadi mangsa umpatan mengucapkan terima kasih kepada si pengumpat itu. Jadi jangan mudah bagi pahala pada orang manakala pahala untuk diri sendiri berkurangan

# TEMPIAS
~ Even kita tak buka mulut untuk mengata orang , Tapi ...
Duduk bersama dengan orang-orang yang mengumpat walaupun ia tidak menambah kepada umpatan itu tetapi dengan kata-kata seperti ” Eh tak sangka ya..dia perangai cam tu “. Perkataan ini seolah-olah membenarkan kata-kata orang yang mengumpat itu. Sedangkan orang yang ” berdiam diri ” juga tanpa buat apa-apa bantahan pun turut bersubahat dengan orang yang mengumpat itu.
~Jadi , kita kenalah membengkang kata kata orang yang mengumpat tu.

IMAM AL-GHAZALI ada menyarankan ..
 perkara untuk menghentikan sikap suka mengumpat, antaranya iaitu, harus sedar dan insaf mengumpat dan memburuk-burukkan orang lain itu berdosa besar; insaf dan membetulkan kesalahan sendiri daripada menyalahkan orang; hendaklah berasa malu apabila memperli kecacatan orang lain. Ini kerana mencela kecacatan fizikal seolah-olah mencerca Tuhan yang menciptakan.

Jom renungkan lagi ,

# Sabda Rasulullah: "Wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum Muslim, dan janganlah kamu mengintip keaiban mereka. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya, maka Allah akan mengintip keaiban, dan dia akan mendedahkannya, meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri" (Hadis riwayat Abu Daud). 

Sabda Rasulullah bermaksud: "Perbuatan mengumpat itu samalah seperti api memakan ranting kayu kering". Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak tinggal apa-apa lagi.

# Memandangkan buruk dan hinanya sikap mengumpat ini, ia disamakan seperti memakan bangkai saudara seagama sendiri bagi seseorang yang melakukannya. Manusia waras tidak akan sanggup memakan daging manusia, inikan pula daging saudara sendiri. MasyaAllah ..

Akhir kata , jomlah teman teman kita merubah diri kita sebelum terlambat .

#Saia mendoakan awak , awak doakan saia juga ye ? Terima kasih :)

Jan 16, 2012

Mengejar Cinta & Meneroka ilmu Allah


Salam sejahtera buat adik adik, kakak kakak, abang abang, ibu ibu, bapa bapa dan anda sekalian.
Korang dah bacakan tajuk kat atas tuu? 
Korang rasa apa yang Zyma nak sampaikan? 
HUHU *kita main teka teka ea* :p
Sapa dapat jawab, Zyma bagiiiiiiiii
SMILE kat dia. WAHAHAHAH

Okay, before nak meleweh leweh kan, 
Korang tengok picture bawah nyhh dulu yee :)


Sudah tengok kan?
Seriously Zyma memang nak nangis bila tengok si kecil nyhh menadah tangannya berdoa pada Allah.

So, apa kaitan tajuk kat atas tuu kann ?
Hmm act Zyma nak share something. 
Apa yang Zyma rasa sekarang nyhh, dengan segala apa yang di alami oleh kawan kawan, and macam macam lagi lahh.

Korang, Alhamdulillah dan insyaAllah Zyma akan jumpa ketenangan yang Zyma cari-cari selama nyhh.
Impian Zyma yang dulunya di gelakkan, di ketawakan sinis, di perlekehkan oleh insan tuu akhirnya tercapai. InsyaAllah. Betapa aman damainya hidup Zyma sekarang nyhh.

Korang, MENGEJAR CINTA & MENEROKA ILMU ALLAH .

Buku MENCARI KETENANGAN JIWA, K.H. ABDULLAH GYMNASTIAR sangat membantu.
Untuk korang yang nak rasa apa yang Zyma rasa sekarang, amalkan lah baca buku tuu.
InsyaAllah korang akan jumpa apa yang korang cari selama nyhh.

Buat adik adik yang sekolah/belajar lagi tuu kan , Zyma rasa tak perlu kot korang nak bercouple bagai.
Kenapa? Kerana terlalu banyak SIDE EFFECT kalau korang couple then break. 
Jangankan budak sekolah, yang dah kerja pun sama jee kekadang. HUHU
Apa kata adik adik focus dekat study korang tuu jee, kan senang kan?
Jalan hidup korang jauh lagilah, dunia sekarang nyhh tak sama dah macam dulu.
Sekarang ILMU tersangatlah penting. 
Kalau kita tak ada ILMU, haishh hancur hidup kita kot.
Then , kalau setakat berilmu tapi tak ikut perintah Allah tak guna jugakan?
:D

Hmm CINTA DUNIA nyhh korang tak payah cari lahh kawan kawan. 
Cinta tuu akan datang dengan sendirinya tanpa dicari.
Yang korang perlu cari, perlu kejar adalah CINTA ALLAH ! CINTA yang HAKIKI !
Kawan kawan, bila kita mencintai Allah, terlalu banyak manfaat yang kita dapat. 
Dari mencintai insan sepenuh hati, haa apa yg kita dapat? DOSA kann?
Lagipun , belum tentu insan tuu jodoh kita kann ?

#renung-renungkan lah yee :)

Then TEROKA ILMU ALLAH ,
Huuu Sungguh seronok kalau kita dapat kenal Allah dengan lebih mendalam.
Korang tak teringin nak mencuba?
Bacalah buku buku motivasi yee, insyaAllah membantu :D
Kalau niat kita ikhlas nak mengenal Allah, Allah akan bantu .
Allah Maha mengetahui kan :)

Kepada siapa tempat hendak ku mengadu kalau bukan pada MU ....
hanya ENGKAU yang punya iradah ....
hanya pada ENGKAU yang punya kudrah ....
hanya ENGKAU yang punya kekuasaan ....
maka hanya pada ENGKAU tempat ku meminta .....
dengarlah rintihan dari hamba MU yang lemah lagi hina ini .....
andainya bukan pada MU , kepada siapa lagi harus ku mengadu ...
kerana sesungguhnya ENGKAU-lah yang Maha Mendengar ...
maka dengarilah rintihan hamba MU yang lemah ini ....

# Jangan ingat kita dah tahu banyak tentang ilmu Allah
# Banyak sebenarnya kekurangan pada diri kita nyhh
# Antara REDHA dan PASRAH, kita hanya mampu mengucap jee sebenarnya. Sedangkan hakikatnya hati kita masih tak redha dan pasrah dengan apa yang berlaku.
# Cinta yg hakikat yg patut kita miliki.
# Kebahagiaan tuu ada jee sebenarnya, kita yang tidak menyedari ...

*************



Jan 12, 2012

Kesedihan, keperitan , kekecewaan dapat dekatkan lagi diri kita dengan Allah .


Salam sejahtera kepada adik adik, akak akak, abang abang, ibu ibu, baba bapa dan anda sekalian . ceehhwahh ayat macam nak bagi pidato pulak kan . ngee ~
Terasa nak masuk pidato pulak lah. Agak agak menang tak? HAHA Memang tak lah kann . Baru nak start jee dah kena reject ! Confirm ! HOHO

Okay, kali nyhh Zyma nak cakap pasal ujian yang datangnya dari Allah dapat mendekatkan lagi diri kita nyhh kepada DIA Yang Maha Esa ~~~

Before that, tadi Zyma beli (my mom paid) dua naskah buku motivasi , then masa tengah pilih pilih buku tuu kan , adik Zyma tegur , "taubat apa kaq?" HAHA Asam jawa punya adik , kan ?
Huhh Salah ke kalau iye pun Zyma nak bertaubat ? 
Tak kott , Its up to our self rigth ? 
# Kalau kau nak buat jahat , buatlah , aku dah serik dahh . 

So , back to our topic, entry kali nyhh memang macam Islamic sikit , kalau ada yg tak suka tuu HARAP MAAF lah yee :D

Okay nak start dah nyhh , HUHU

# " KOLEKSI MUTIARA KATA AL-QARNI , DR. `AIDH BIN ABDULLAH AL-QARNI "

Dah bacakan atas tuu ? Act tuu tajuk buku dan penulisnya.
Seriously Zyma cakap, motivasi dari Dr. Aidh tuu memang best ! Berkesan sungguh mendamaikan jiwaku yang resah ini. HEE Tetiba masuk lirik lagu nasyid pulakkan . AGAGA :D

Hmm macam lari tajuk jee Zyma nyhh kan ? HAHA Suka sangat meleweh-lewehlah Zyma nyhh !

*********
Buat kalian yang baca entry nyhh ,
Zyma just nak bagitahu yang setiap ujian yang datang kat kita berbeza. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kita tak ketahui.
Sayanggsss , Allah tak akan sekali-kali datangkan ujian buat hambanya yang tak mampu. Setiap ujian yang ditujukan kepada kita semua sebenarnya kita mampu hadapinya. Just kita yang tak sedar .
Buat yang bercouple- coupling tuu kan, Zyma nasihatkan supaya korang tak berharap sangat yang buah hati korang tuu akan jadi jodoh korang. Just berserah pada-NYA.
Sebab apa Zyma cakap macam nyh ? Sebab Zyma dah pernah rasa. Sakit, Perit macam mana bila hilang orang yang Zyma harapkan untuk imamkan solat Zyma satu hari nanti. Sangat sakit . Maybe ada di antara kalian yang pernah rasa semua nyh kan ?
Gurlsss , please lah jaga diri korang. Jangan sewenang-wenangnya korang ikut cakap buah hati korang tuu. Dia belum jadi suami korang yang SAH lagilah.
Boysss , kalau betul korang sayangkan perempuan tuu , korang tak sepatutnya SENTUH dia . Even tangan pun , HARAM tetap HARAM kan ?

Gurlsss , bila korang hilang someone yg korang sayang, please lah jangan layan sangat perasaan sedih tuu . JUST FORGET AND LET IT GO .
Korang patut sedar yg perpisahan tuu sebenarnya membawa SERIBU ERTI buat korang.

Allah menguji kita sebab dia nak kita dekatkan diri kita lebih kepada-NYA. 
Sesungguhnya bahagia tuu ada , cepat mahupun lambat jee Allah nak berikan. That why kita kena banyak berdoa , mohon pertolongan dari Allah.

Korang, FORGIVE and FORGET tuu kan bagus. Janganlah korang nak simpan dendam pada EX EX korang tuu dengan apa yang dia buat.
Seriously Zyma pernah try benci dia & dia, buat I cant . Sebab Zyma minta supaya Allah jauhkan perasaan itu. Dulu yee Zyma nyh PEDENDAM . Apa yg orang buat dekat Zyma, Zyma selalu balas. Tapi dekat orang lain. #kesiankan orang yg kena tuu? 
So, korang tk terfikir ke kalau korang simpan dendam tuu kan , sebenarnya akan menyakitkan hati korang juga one day nanti . 
WHAT GOES AROUND COMES AROUND 
Tak payahlah korang nak berbalas apa yang korang kena. 

Okay, nyhh je kot yang Zyma nk share . HUHU

AKHIR KATA : 
# Marilah kita dekatkan diri dengan Allah untuk memiliki cinta sejati. <3
# Tiada ujian yg akan menggagalkan diri kita <3
# Zikir & istighfar itu penguat hati <3

MARILAH AMALKANNYA <3



_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me