Cheeky Quotes

Jan 12, 2012

Kesedihan, keperitan , kekecewaan dapat dekatkan lagi diri kita dengan Allah .


Salam sejahtera kepada adik adik, akak akak, abang abang, ibu ibu, baba bapa dan anda sekalian . ceehhwahh ayat macam nak bagi pidato pulak kan . ngee ~
Terasa nak masuk pidato pulak lah. Agak agak menang tak? HAHA Memang tak lah kann . Baru nak start jee dah kena reject ! Confirm ! HOHO

Okay, kali nyhh Zyma nak cakap pasal ujian yang datangnya dari Allah dapat mendekatkan lagi diri kita nyhh kepada DIA Yang Maha Esa ~~~

Before that, tadi Zyma beli (my mom paid) dua naskah buku motivasi , then masa tengah pilih pilih buku tuu kan , adik Zyma tegur , "taubat apa kaq?" HAHA Asam jawa punya adik , kan ?
Huhh Salah ke kalau iye pun Zyma nak bertaubat ? 
Tak kott , Its up to our self rigth ? 
# Kalau kau nak buat jahat , buatlah , aku dah serik dahh . 

So , back to our topic, entry kali nyhh memang macam Islamic sikit , kalau ada yg tak suka tuu HARAP MAAF lah yee :D

Okay nak start dah nyhh , HUHU

# " KOLEKSI MUTIARA KATA AL-QARNI , DR. `AIDH BIN ABDULLAH AL-QARNI "

Dah bacakan atas tuu ? Act tuu tajuk buku dan penulisnya.
Seriously Zyma cakap, motivasi dari Dr. Aidh tuu memang best ! Berkesan sungguh mendamaikan jiwaku yang resah ini. HEE Tetiba masuk lirik lagu nasyid pulakkan . AGAGA :D

Hmm macam lari tajuk jee Zyma nyhh kan ? HAHA Suka sangat meleweh-lewehlah Zyma nyhh !

*********
Buat kalian yang baca entry nyhh ,
Zyma just nak bagitahu yang setiap ujian yang datang kat kita berbeza. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kita tak ketahui.
Sayanggsss , Allah tak akan sekali-kali datangkan ujian buat hambanya yang tak mampu. Setiap ujian yang ditujukan kepada kita semua sebenarnya kita mampu hadapinya. Just kita yang tak sedar .
Buat yang bercouple- coupling tuu kan, Zyma nasihatkan supaya korang tak berharap sangat yang buah hati korang tuu akan jadi jodoh korang. Just berserah pada-NYA.
Sebab apa Zyma cakap macam nyh ? Sebab Zyma dah pernah rasa. Sakit, Perit macam mana bila hilang orang yang Zyma harapkan untuk imamkan solat Zyma satu hari nanti. Sangat sakit . Maybe ada di antara kalian yang pernah rasa semua nyh kan ?
Gurlsss , please lah jaga diri korang. Jangan sewenang-wenangnya korang ikut cakap buah hati korang tuu. Dia belum jadi suami korang yang SAH lagilah.
Boysss , kalau betul korang sayangkan perempuan tuu , korang tak sepatutnya SENTUH dia . Even tangan pun , HARAM tetap HARAM kan ?

Gurlsss , bila korang hilang someone yg korang sayang, please lah jangan layan sangat perasaan sedih tuu . JUST FORGET AND LET IT GO .
Korang patut sedar yg perpisahan tuu sebenarnya membawa SERIBU ERTI buat korang.

Allah menguji kita sebab dia nak kita dekatkan diri kita lebih kepada-NYA. 
Sesungguhnya bahagia tuu ada , cepat mahupun lambat jee Allah nak berikan. That why kita kena banyak berdoa , mohon pertolongan dari Allah.

Korang, FORGIVE and FORGET tuu kan bagus. Janganlah korang nak simpan dendam pada EX EX korang tuu dengan apa yang dia buat.
Seriously Zyma pernah try benci dia & dia, buat I cant . Sebab Zyma minta supaya Allah jauhkan perasaan itu. Dulu yee Zyma nyh PEDENDAM . Apa yg orang buat dekat Zyma, Zyma selalu balas. Tapi dekat orang lain. #kesiankan orang yg kena tuu? 
So, korang tk terfikir ke kalau korang simpan dendam tuu kan , sebenarnya akan menyakitkan hati korang juga one day nanti . 
WHAT GOES AROUND COMES AROUND 
Tak payahlah korang nak berbalas apa yang korang kena. 

Okay, nyhh je kot yang Zyma nk share . HUHU

AKHIR KATA : 
# Marilah kita dekatkan diri dengan Allah untuk memiliki cinta sejati. <3
# Tiada ujian yg akan menggagalkan diri kita <3
# Zikir & istighfar itu penguat hati <3

MARILAH AMALKANNYA <3



_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

2 comments:

  1. thx u soooo much! pangisian rohani di pagi hari. thats what happening to me rite now.huhu... lepas bace entry ni, rase x menyesal break up.huhu.. thx dear..

    ReplyDelete
  2. my pleasure Athirah :) tk salah kita share ape yg kita rasakan . huu Jangan menyesal , kalau btul dia tuu jodoh awk, mesti bersatu balik one day nanti . chill ye :D

    ReplyDelete