Cheeky Quotes

Apr 25, 2012

Open your eyes, think of your life .



Salam Sejahtera, Salam 1 malaysia buat adik-adik, kakak-kakak, abang-abang, ibu-ibu, bapa-bapa dan anda sekalian :)
Haishh lamanya Zyma tinggalkan blog nyh . Sebulan lebih kurang.
Huu maaflah ye , seriously busy. Tak sempat pun nak update blog.
And now, dalam tengah mengantok buat assignment nyh, Zyma nak share sikit dengan kalian apa yang Zyma dapat sejak dua menjak nyh.

Zyma bersyukur sebab dapat join IPM, institute pemimpin muda dekat UiTM dungun. Even baru first sem, macam-macam dah Zyma belajar dari senior dekat situ. 
And, Zyma bersyukur sebab dapat join program yang melibatkan IPM.
Baru nyh, ade program Pewaris Bangsa dekat Pulau Pangkor. yeahh , I make a mistake, but I learn something.
Zyma baru first time join program yang melibatkan meraka yang hebat-hebat. Sungguh, kalau program Pewaris Muda Zyma boleh aktifkan diri, masa program Pewaris Bangsa nyh langsung Zyma senyap. Terkejut, Sampai tak terkata.
Hmm memang kena marahlah naik cuti nanti kan, HAHA . Apa boleh buat, silap sendiri, terima jelah . 

Okay, tak nak dah Zyma membebel panjang-panjang.
Straight to the point ,
Siapa tahun nyh layak mengundi?
Daftar dah?
Bagi yang dah daftar tu, baguslah. but buat yang belum tu, bila kalian nak daftar ye? huhu
Jangan jadikan alasan kalian tengah study and malas nak campur tentang nyh. 
Ingatlah, mengundi nyh amanah. and Amanah wajib kita tunaikan, am I right?
Renung-renungkanlah ye :)

So, bila kalian dah mendaftar tu, mesti peningkan nak fikir mana yang patut kalian sokong, mana yang patut kalian undi.
hmm satu je yang Zyma boleh pesan,
THINK OF YOUR LIFE !
Please, masing-masing dah besarkan, boleh berfikir dengan baik, sanggup ke kalian gadaikan Agama, Bangsa & Negara kalian nyh pada orang lain? Pada golongan yang tak layak?
Sedarlah kalian, siapa yang bantu hidup rakyat dekat negara nyh, siapa yang banyak berjasa pada negara nyh, tak terbalaslah apa yang mereka buat.

Janganlah di sebabkan janji-janji manis, kata-kata yang selfish tu kalian melupakan meraka yang banyak membantu kalian dan rakyat selama nyh.
Think twice, kalian rasa boleh tertunai ke janji-janji tu?
Lihatlah pada masa silam, apa yang terjadi, janganlah kalian biarkan pisang berbuah 2 kali.

Bersyukurlah kalian dengan apa yang ada sekarang nyh.
insyaAllah negara kita akan kekal aman jika mereka yang menjaga.

# Berfikirlah untuk kebaikan anda.
# Janganlah terpedaya dengan something yang tak pasti.
# Selamatkanlah Agama, Bangsa & Negara anda, anda yang menentukan semuanya.