Cheeky Quotes

Jul 10, 2014

Kisah hati

Assalamualaikum buat teman semua. Salam Ramadhan..

Alhamdulillah, pengajian Ijazah Sarjana Muda kini kian hampir ke penghujungnya. Hanya tinggal satu fasa sahaja lagi. Yes indeed! Satu fasa iaitu praktikal. In Sya Allah, awal bulan lapan hingga ke pertengahan bulan disember. Moga dipermudahkan semuanya. Buat teman-teman semua, mohon jangan mudah mengalah dan berusaha hingga ke penghujung ye. Moga Allah redha usaha kita semua. In sya Allah, ameen.

In sya Allah, entry kali ni Zyma nak berkongsi tentang perjalanan sepanjang pengajian di Dungun. Moga ada perkara yang bermanfaat untuk anda yang membaca. 

2 tahun setengah bukan jangka masa yang lama sebenarnya. Mungkin ada yang merasakan ianya sangat lama namun, andai kita menghargai dan menerima setiap perkara yang terjadi, kita akan merasakan jangka masa itu sekejap sebenarnya. 

Perjalanan dimulai dengan semester 1, mulanya takut untuk memulakan. Takut dengan penerimaan, takut dengan suasana sekeliling, takut kerana berfikir yang kita tidak mampu untuk bawa diri. Namun, kian lama kita berani, kita berani kerana kita mampu untuk bergaul, berkenalan dengan rakan-rakan baru, rakan-rakan yang datangnya dari pelbagai daerah dan negeri. Apa yang mampu dikongsikan di sini, "menerima, give and take". 

Kita harus menerima setiap perkara yang terjadi. Kita perlu sentiasa ingat, Allah tak akan datangkan seseorang/ sesuatu perkara itu kepada kita tanpa sebab dan alasan melainkan untuk kita menghargai. Andai kita tidak menerima, sungguh kita tidak akan menghargai setiap apa yang datang kepada kita. 

Pelbagai dugaan yang perlu ditempuh untuk menamatkan pengajian ini. Sakit perit, suka dan duka, gelak tawa rakan-rakan tidak mampu untuk dilupakan. Setiap apa yang terjadi, ada alasannya tersendiri. Mungkin kita tidak sedar masa kini namun, kita akan sedar untuk masa akan datang.

Untuk sampai ke tahap ini bukannya mudah. Sekali kita buat silap, sampai ke sudah orang akan ingat. Bahkan, silap yang kita tidak buat juga orang sibuk bercerita, dicanang sana dan sini untuk kita dipandang hina, kotor dan teruk perilakunya. 

Kawan, kawan teramat mudah untuk kita ada. Namun, sahabat sejati terlalu sukar untuk kita peroleh. Hingga sampai satu tahap, kita berfikir lebih baik kita bersendiri. Walau punya teman yang bermacam ragam, pelbagai kerenah, namun alhamdulillah, sahabat disana bukan seorang dua, ramai yang boleh dibuat sahabat. Kunciya cuma satu, "menerima" "give and take". 

Andai kita sedar yang kita banyak berbuat khilaf, kadang tingkah-laku kita menyakitkan orang, kadang perkataan kita menyinggung perasaan orang, kita perlu menerima khilaf orang lain. Itu kunci persahabatan. Kita. Yess KITA yang perlu menerima andai ingin diri kita diterima. 

Pelbagai kenangan yang diperoleh disana namun, kita perlu hargai semuanya. Kenangan manis mampu membantu kita untuk terus bergembira walhal, kenangan pahit mampu membantu kita untuk terus bangkit dari berbuat silap. 

Dungun. Aku terlalu gembira berada di sana hingga aku leka dan alpa untuk menjaga diriku.. Aku lalai dalam menjaga hati manusia. 

Mar 28, 2014

Tanya sama hati

Assalamualaikum.
Salam Jumaat buat semua.

Memandangkan tak sibuk pada cuti minggu ini, saja aku luangkan masa untuk meluahkan rasa yang terbuku dihati. 

Tanya sama hati,
Apa yang aku mahu,
Apa yang aku inginkan,
Apa yang aku perlukan.

Jawab hati,
Berjaya yang aku mahu,
Bahagia yang aku inginkan,
Redha yang aku perlukan.

Namun,
Mampukah aku?
Mampukah aku berjaya seperti yang aku mahu?
Mampukah aku bahagia seperti yang diinginkan?
Mampukah aku peroleh keredhaan?

Jawapannya cuma satu!
Dia!
Dia yang mampu berikan semua itu buatku,
Dia yang sangat aku perlu,
Untuk aku harungi segala liku.

Namun,
Aku alpa,
Aku leka,
Aku lupa.

Aku lupa apa yang aku perlu,
Aku lupa apa yang aku ingin,
Aku lupa apa yang aku mahu,
Hanya kerana satu hati.


Feb 24, 2014

Wrong is wrong, Right is right


Salam sejahtera buat semua. Apa khabar anda semua hari ni? Harapnya semua sihat hendaknya :) Aamiin

Bila tak berapa ada kerja yang nak dibuat, sebelum balik semula ke Dungun nun jauh sana tu kan, Zima ada benda nak kongsi dengan semua. hee bermanfaat juga rasanya buat anda semua tak kira usia pun tau! HEHE

Sebelum tu kan, Zima nak tanya korang pernah jumpa/baca/ dengar tak quote ni

" wrong is wrong even if everyone doing it and right is right even if only you the one doing it"

Mesti pernah baca/jumpa kat mana-manakan? So, apa yang korg fikir tentang ayat ni? Kalau tak banyak, mesti ada satu yang terlintas dalam minda korang. Am I right?

Bagi Zima kan, bila baca "wrong is wrong even if everyone doing it" , Zima terus terfikir, apa yang pernah dan sedang Zima lakukan. Rasanya tak payah sebut kat sini pun semua orang terfikirkan benda yang sama. Perhaps. 

Sungguh, hati paling susah kita nak jaga. Istilah "couple" tu sebenarnya tak ada pun. Sebab bila ber-couple tu sikit sebanyak kita buat hati kita lalai. Bukan setakat hati sahaja, setiap perlakuan kita mungkin akan jadi lalai. Indeed. Tapi itulah yang paling susah untuk kita elak. Kita sama, kita serupa. Hati paling susah untuk kita jaga. 

Then, bila Zima baca "right is right even if only you the one doing it" , Zima terus teringatkan satu cerita ni. Rasanya boleh kot Zima kongsi kisah "seseorang" tu untuk dijadikan tauladan buat semua. 

"Jom pergi cafe beli makanan"
"Jom"

Maka mereka pun bersiap-siaplah untuk pergi membeli makanan. Keluar saja dari pintu bilik,

"Kau nak pergi mana?" Tanya jiran sebelah bilik.
"Pergi cafe beli makanan"
"Oh ingatkan nak pergi jogging time macam ni"

Diam. Senyum.

Mungkin ada yang memahami maksud tersirat kisah di atas. 

Sesiapa yang mengalaminya mungkin akan terasa sakit jika dia lemah. Namun, jika kita berpegang dengan apa yang betul, kita akan kuat untuk berhadapan dengan orang sekeliling. Wallahu A'lam.

# ambil iktibar daripada kisah-kisah orang sekeliling. Ikut mana yang betul dan tinggalkan apa yang salah.

#sama-sama kita muhasabah diri. Moga Allah bantu dan berkati kita. Aamiin.



Feb 17, 2014

REVIEW NOVEL: Anthem

Salam buat semua.

Kali ni saja Zima nak kongsi tentang novel yang bertajuk "Anthem". Novel yang ditulis oleh Hlovate. Siapa yang minat baca buku yang ditulis Hlovate mesti suka novel anthem ni. Sebab apa? Sebab di dalamnya banyak pengajaran yang boleh kita ambil. 

Novel ni bukanlah novel baru pun. Terbitannya tahun lepas. Tapi bagi Zima novel ni novel baru, sebab baru beli and baru baca. haha. Nak buat macam mana kan, masa tak mengizinkan nak usha-usha novel masa tengah belajar. So, pada yang dah baca novel ni, bolehlah kongsikan sekali apa yang anda dapat. Best ke tak ke, sama ke tidak kita punya pendapat. hee


Anthem. Sebuah novel yang mengisahkan seorang remaja Melayu dan Islam yang berasal dari Malaysia tetapi dirinya dibiasakan dengan gaya hidup luar. Dek kerana tidak biasa dengan cara hidup di Malaysia, Dania sukar untuk menerima apabila dia dihantar pulang oleh ibu dan ayahnya ke Malaysia. 

Pelbagai andaian, tanggapan serta tohmahan yang diterima oleh Dania selama dia disekolah berasrama yang kesemua pelajar perempuannya bertudung. Dek kerana cara hidup yang berbeza, Johan (sepupu yang tua setahun) yang belajar di sekolah yang sama sering menasihati Dania walaupun ianya bagai masuk telinga kira keluar telinga kanan. Malah, Lee (penguasa disiplin brass band, etc)  merupakan kawan Johan juga sering mengingatkan Dania agar menjaga tutur kata dan tingkah lakunya walaupun dirinya sangat dibenci Dania. 

Dania berubah setelah menyertai kem apabila tamat peperiksaan SPM. Dengan bantuan Kak Jiji (Fasi kem), Dania cuba mencari dirinya dengan mengenal dan belajar kembali tentang Islam. Ditambah pula dengan menyambung pengajian (IB) di Malaysia selama dua tahun, Dania dapat menyesuaikan dirinya dengan cara hidup Islam di Malaysia. 

Perubahan Dania hanya diketahui adiknya dan Johan pada mulanya. Apabila dia menyambung pengajian di Aberdeen, dia berjumpa semula dengan Lee, sett (rakan sekelas) dan sepupunya. Bantuan serta dorongan yang diberikan Kak Trisy dapat menguatkan Dania untuk berhadapan dengan ibu dan ayahnya dengan menjadi adamantium. 

Pelbagai lagi kisah menarik yang boleh diperolehi daripada novel ini. Antaranya, Kisah hubungan Dania dan Lee yang akhirnya mengikut cara Islam atas bantuan Kak Trisy dan suaminya. Kisah adiknya menyertai kem dan mengenal kembali erti Islam. Semuanya di dalam novel Anthem. :)
" everybody has a past, everybody lives a present,and everybody deserves a future"

# Sungguh tak rugi baca Anthem ni. Tak tipu.

Tips that woman should do to protect herself

Salam buat semua.

Rasa lama dah tak meng-update dan membebel di blog ni. Al-maklumlah, masa yang banyak dihabiskan dengan melakukan aktiviti lain. Tambah-tambah lepas final exam hari tu. Ni bila ada masa yang terluang, rasa nak berkongsi sesuatu lah dengan korang-korang ni. hee.

Sebenarnya Zima nak post benda lain, tapi tadi online facebook and terbaca post kawan Zima ni. About tips that woman should do to protect herself. So, Zima share benda ni dulu then kejap lagi share pula cerita lain. (haa aci je kan gitu) :)



The tips:
1) What should a woman do if she finds herself alone in the company of a strange male as she prepares to enter a lift in a high-rise apartment late at night?
*** Enter the lift. If you need to reach the 13th floor, press all the buttons up to your destination. No one will dare attact you in a lift that stops on every floor.

2) What to do if a stranger tries to attack you when you are alone in your house?
*** Run into the kitchen. You alone know where the chili powder are keep. And where the knives and plates are. All these can be turned into deadly weapons. If nothing else, start throwing plates and utensils all over. Let them break. Scream. Remember that noise is the greatest enemy of a molester. he does not want to be caught. 

3) Taking an auto or taxi at night.
*** Before getting into an auto at night, note down its registration number. Then use the mobile to call your family or friend and pass on the details to them in the language the driver understands. Even if no one answers your call, pretend you are in a conversation. The driver now knows someone has his details and he will be in serious trouble if anything goes wrong. He is now bound to take you home safe and sound. A potential attacker is now your de facto protector!

4) What should you do if you were stalked at night?
*** Enter a shop or a house and explain your predicament. If it is night and shops are not open, go inside an ATM box. ATM centers always have security guards. They are also monitored by close circuit television.
Fearing identification, no one will dare attact you. 
After all, being mentally alert is the greatest weapon you can ever have.

So, thats bout the tips.
Lepas ni, Zima nak share satu lagi benda. Especially for those yang minat baca novel. :)

## Rasanya belum terlambat lagi kut nak wish tahniah and good luck kat anda semua. Haaa Tahniah buat pelajar ijazah dengan result exam anda and good luck dengan semester baru. Aja Aja Fighting!!!!!

Sumber: Gov jobs update