Cheeky Quotes

Mar 14, 2013

Hargailah dirimu wahai wanita :)


Bismillahirrahmanirrahim- Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha penyayang.

Buat kakak-kakak, adik-adik, ibu-ibu dan semua kaum hawa.

Pagi ni, Zyma nak kongsikan something yang sangat bermakna buat kita semua.

Act, baru terbaca dekat facebook then tak salah rasanya kalau kita kongsikan bersama. Iyee dak? hee ;)

Buat yang dah pernah baca tu, tak salah pun kalau nak baca lagi. Kan kan kan? :)

Okaylah, so jom teruskan bacaan..

Opsss, before tu, baca yang nie dulu ye. Hee

" Wanita solehah adalah wanita yang sukar dimengerti, biar pun didunia namanya bukan siulan, namun dilangit jadi bualan. Wajahnya adalah ketenangan, pandangannya menerbitkan ketulusan, kadangkala bisiknya menambahkan semangat perjuangan "

****************

Ketika Allah menciptakan wanita,
Malaikat datang dan bertanya, "Mengapa begitu lama, Tuhan?"

Tuhan menjawab, "Sudahkah kamu lihat semua detik yang AKU ciptakan untuknya?"

Dua tangan mesti dibersihkan, setidaknya terdiri dari 200 bahagian yang boleh digerakan & berfungsi baik agar dapat mengolah berbagai jenis makanan...
Mampu memberikan kenyamanan bagi anak-anaknya...
Mempunyai pelukan yang menyembuhkan rasa sakit hati & kesengsaraan...
Dan semuanya cukup di lakukan dengan kedua tangan ini...

Malaikat menjawab, "Hanya dengan dua tangan ini?"

"Tetapi...Engkau membuatnya begitu halus & lembut"

"Ya..., AKU membuatnya begitu lembut, tapi kamu belum dapat bayangkan kekuatan yang AKU berikan kepadanya agar ia dapat mengatasi banyak hal luar biasa"

"Apakah dia mampu berfikir?" Tanya Malaikat

Tuhan menjawab, "Tidak hanya berfikir, dia juga mampu berunding dan mengutarakan pendapatnya.

Malaikat itu menyentuh dadanya,
"Tuhan, Engkau buat ciptaan ini kelihatan lemah & rapuh, seolah banyak sekali beban untuknya"

"Itu bukan kerapuhan, itu air mata. AKU berikan padanya supaya dia boleh mengekspresikan kegembiraan, kegalauan, cinta, kesepian, penderitaan, dan rasa bangga"

"Engkau memikirkan segala sesuatunya, wanita ciptaan-Mu ini sungguh menakjubkan"

"Ya....., Harus...!!! Wanita ini mempunyai kekuatan untuk mempersona lelaki...

Dia dapat mengatasi beban hidup, mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri...

Mampu tersenyum bahkan ketika hatinya menjerit...
Mampu tertawa saat hatinya menangis...
Dia boleh berkorban demi orang yang di kasihinya...
Dia boleh melawan ketidakadilan...
Dia bersorak disaat melihat temannya bahagia...
Hatinya terluka saat melihat kesedihan...
Dia tahu sebuah ciuman & pelukan dapat menyembuhkan luka...
"CINTANYA TANPA SYARAT"

Malaikat sangat kagum, "Lalu apa kekurangannya?"

Tuhan menjawab, "Hanya satu hal...Dia terkadang lupa betapa berharganya dia"

~Hargailah dirimu wahai wanita, tutuplah aurat dengan sempurna kerana Allah SWT telah menciptakan kejadian kita dengan sebaik-baik ciptaan~

# Zima sendiri pun kadangkala leka, mudah alpa dengan perkara ni. Tapi, jangan jadikan itu sebagai satu alasan. Jadikanlah ia satu cabaran dan kekuatan untuk kita terus merubah diri. Yes, Jannah itu belum tentu layak untuk kita masuki namun kita mencuba untuk mendapatkan tempat disitu. 

# Sama-samalah kita renungkan ye kawan-kawan :)



Mar 11, 2013

Untuk mu teman



We are Finance students.
Currently in part 3.

I miss our laugh, our smile, our friendship and everything about us.

Ouhh, I just know them in a year but, terlalu banyak aktiviti yang kami lakukan bersama.

And now, 
Terlalu banyak dugaan yang ada. Bermacam masalah timbul diantara kami.

Aku dapat rasakan yang hubungan antara kami kian renggang. 
Bagai retak yang tak mampu nak disambungkan.
Masing-masing punya perangai dan sikap yang bermacam beza.

Aku sayangkan mereka.

Hanya kami berempat yang masih bersama, sekelas.
Namun itu tak bermaksud kami bermusuhan.
Hanya dia yang cuba membawa diri.
Aku tak tahu punca dan sebabnya.
Namun aku tetap mengatakan yang dia bagai melarikan diri.

Ahhh, zalimnya untuk aku berkata begitu.
Apakan daya, aku hanya manusia biasa yang tak mampu untuk mengawal keadaan.
Kami sebilik even tidak sekelas.
 Namun, kami ibarat orang asing yang baru bertemu. 
Aku sedih.

Yes,
Mungkin layanan aku terhadap dia sudah jauh berbeza,
aku cuba perbaiki keadaan.
Aku perlukan masa.

Awak, Zima rindukan awak.
I am very sorry sebab buat macam ni.
Tapi awak perlu tahu, ini juga berpunca dari kelakuan awak.
Awak harus tahu, Zima tidak akan berperangai tanpa sebab.

Ya Allah Ya Rahim,
Kau lembutkanlah hati kami untuk saling menerima Ya Rabb. Aku mohon, jangan pisahkan kami setelah kau menentukan untuk kami bertemu. Kami perlukan kau Ya Allah. 

Ya Allah Ya Alim,
Lembutkanlah hati dia, berikanlah kesedaran kepada dia Ya Allah..




Mar 7, 2013

Tersenyum disaat hati sedang bersedih


Hati sering bertanya, apakah kesudahan akan situasi ini. Apakah akan ada jalan penyelesaian sekiranya masing-masing tidak sehaluan? Apakah keadaan akan kembali seperti sedia kala?? 

Runsing, aku runsing fikirkan hal ini. 
Tersepit. Aku tersepit diantara dua belah pihak yang sememangnya aku sayang.
Buntu. Aku buntu untuk mencari jalan keluar, jalan penyelesaian.

Yes, mungkin aku sendiri membuat salah. I admit. Aku banyak buat silap dalam persahabatan ini. Aku sendiri kadang-kala tidak menjaga hubungan ini dengan sebaiknya. I am selfish!

Aku tak mampu untuk menjaga setiap hati sebaiknya. Tapi itu yang aku cuba lakukan. Namun, masih ada hati yang terluka gara-gara tingkah-lakuku. Maafkan aku. Maafkan aku karena tak mampu untuk jadi seperti dulu. But i.m still your bestfriend. 

Tak mudah untuk kita puaskan hati semua orang. Hati kita sendiri pun belum tentu orang lain mampu jaga. Tapi, puaskan hati orang lain, gembirakan hati orang lain akan buat kita juga bergembira. Dengan sendirinya kita juga akan rasa bahagia. 

Aku bukan teman yang baik. Aku tak mampu untuk luangkan banyak masa untuk semua orang. Aku tak mampu untuk bersama dan gembirakan teman aku dalam waktu dia susah. Aku tak mampu untuk tenangkan dia bila dia sedih. Aku tak mampu untuk lakukan semua itu.

Aku sayangkan mereka namun aku tak tahu apa yang patut aku lakukan. 
Aku hanya mampu berdiam, tersenyum dan terus ketawa untuk gembirakan hati orang lain dan bukan teman-teman aku yang itu. 

Mudah untuk aku menyalahkan diri sendiri atas apa yang terjadi. Itu yang sebaiknya. Aku tak mampu berbuat apa lagi. Hanya redha bila dipersalahkan.

Silap aku. Silap aku yang tak mampu untuk perbaiki hubungan antara kami. 

Aku cuba bersabar untuk tidak melakukan perkara itu lagi. Aku tahu dia banyak terasa, aku tahu dia berkecil hati namun semua itu atas apa yang mereka sendiri lakukan. Itu bukan bermaksud aku sempurna, aku sendiri ada khilafnya. Khilafnya diri ini kerana tak mampu untuk menahan sabar dengan setiap perkara. 

Aku sayangkan mereka. 



# Mereka hanya tahu apa yang mereka rasa. Suka berharap benda yang tak pasti. Adakah mereka tahu apa yang sedang kita rasakan? Adakah mereka tahu apa yang sedang kita lakukan? 

# Dalam persahaban seharusnya ada "give and take". Tapi adakah mereka tahu itu dan sedar apa yang mereka lakukan?

# TIADA PENIPUAN DALAM PERHUBUNGAN.

# Tidak ada sesiapa yang marahkan kita tanpa sebab. Semuanya dengan alasan walaupun sebesar zarah alasannya.