Cheeky Quotes

Jan 16, 2012

Mengejar Cinta & Meneroka ilmu Allah


Salam sejahtera buat adik adik, kakak kakak, abang abang, ibu ibu, bapa bapa dan anda sekalian.
Korang dah bacakan tajuk kat atas tuu? 
Korang rasa apa yang Zyma nak sampaikan? 
HUHU *kita main teka teka ea* :p
Sapa dapat jawab, Zyma bagiiiiiiiii
SMILE kat dia. WAHAHAHAH

Okay, before nak meleweh leweh kan, 
Korang tengok picture bawah nyhh dulu yee :)


Sudah tengok kan?
Seriously Zyma memang nak nangis bila tengok si kecil nyhh menadah tangannya berdoa pada Allah.

So, apa kaitan tajuk kat atas tuu kann ?
Hmm act Zyma nak share something. 
Apa yang Zyma rasa sekarang nyhh, dengan segala apa yang di alami oleh kawan kawan, and macam macam lagi lahh.

Korang, Alhamdulillah dan insyaAllah Zyma akan jumpa ketenangan yang Zyma cari-cari selama nyhh.
Impian Zyma yang dulunya di gelakkan, di ketawakan sinis, di perlekehkan oleh insan tuu akhirnya tercapai. InsyaAllah. Betapa aman damainya hidup Zyma sekarang nyhh.

Korang, MENGEJAR CINTA & MENEROKA ILMU ALLAH .

Buku MENCARI KETENANGAN JIWA, K.H. ABDULLAH GYMNASTIAR sangat membantu.
Untuk korang yang nak rasa apa yang Zyma rasa sekarang, amalkan lah baca buku tuu.
InsyaAllah korang akan jumpa apa yang korang cari selama nyhh.

Buat adik adik yang sekolah/belajar lagi tuu kan , Zyma rasa tak perlu kot korang nak bercouple bagai.
Kenapa? Kerana terlalu banyak SIDE EFFECT kalau korang couple then break. 
Jangankan budak sekolah, yang dah kerja pun sama jee kekadang. HUHU
Apa kata adik adik focus dekat study korang tuu jee, kan senang kan?
Jalan hidup korang jauh lagilah, dunia sekarang nyhh tak sama dah macam dulu.
Sekarang ILMU tersangatlah penting. 
Kalau kita tak ada ILMU, haishh hancur hidup kita kot.
Then , kalau setakat berilmu tapi tak ikut perintah Allah tak guna jugakan?
:D

Hmm CINTA DUNIA nyhh korang tak payah cari lahh kawan kawan. 
Cinta tuu akan datang dengan sendirinya tanpa dicari.
Yang korang perlu cari, perlu kejar adalah CINTA ALLAH ! CINTA yang HAKIKI !
Kawan kawan, bila kita mencintai Allah, terlalu banyak manfaat yang kita dapat. 
Dari mencintai insan sepenuh hati, haa apa yg kita dapat? DOSA kann?
Lagipun , belum tentu insan tuu jodoh kita kann ?

#renung-renungkan lah yee :)

Then TEROKA ILMU ALLAH ,
Huuu Sungguh seronok kalau kita dapat kenal Allah dengan lebih mendalam.
Korang tak teringin nak mencuba?
Bacalah buku buku motivasi yee, insyaAllah membantu :D
Kalau niat kita ikhlas nak mengenal Allah, Allah akan bantu .
Allah Maha mengetahui kan :)

Kepada siapa tempat hendak ku mengadu kalau bukan pada MU ....
hanya ENGKAU yang punya iradah ....
hanya pada ENGKAU yang punya kudrah ....
hanya ENGKAU yang punya kekuasaan ....
maka hanya pada ENGKAU tempat ku meminta .....
dengarlah rintihan dari hamba MU yang lemah lagi hina ini .....
andainya bukan pada MU , kepada siapa lagi harus ku mengadu ...
kerana sesungguhnya ENGKAU-lah yang Maha Mendengar ...
maka dengarilah rintihan hamba MU yang lemah ini ....

# Jangan ingat kita dah tahu banyak tentang ilmu Allah
# Banyak sebenarnya kekurangan pada diri kita nyhh
# Antara REDHA dan PASRAH, kita hanya mampu mengucap jee sebenarnya. Sedangkan hakikatnya hati kita masih tak redha dan pasrah dengan apa yang berlaku.
# Cinta yg hakikat yg patut kita miliki.
# Kebahagiaan tuu ada jee sebenarnya, kita yang tidak menyedari ...

*************



2 comments: