Cheeky Quotes

Feb 21, 2012

Kita tak layak untuk menilai orang lain


Salam sejahtera buat kalian :)
Huhh dah lama gila tak update blog nyhh , al-maklumlah jaga anakkan . huhu
Seriously mood Zyma tengah okay gila sekarang nyhh , iyelah just 3 hari jee lagi untuk tinggal dekat bandar Johor Bahru nyhh .
 Gila excited nak tinggal dekat tempat baru .
Tempat yang lebih aman lagi indah ,
Tempat yang ada PANTAI ! Agaga :D

Okaylah , kalau cakap pasal tu sampai bila pun tak kan habis . hehe
Zyma tak nak bebel panjang panjang kali nyhh , kejar masa . hoho *poyo jee
So now , Zyma nak cakap pasal RAHMAT ALLAH .

hmm Korang pun tahu kan , yang manusia nyhh tak kan lepas dari buat dosa .
Tak kiralah siapa pun dia . Para ustaz ke ustazah ke yang berpangkat ke tidak ke kita semua nyhh tetap manusia biasa .
Serious Zyma tak suka bila ada orang cakap " kau ingat diri kau tu bagus sangat ke ? "
" kau ingat ada ke orang yang boleh terima dengan perangai kau yg mcm tu ? "
" kau ingat .... "
" kau ingat ....... "

Hahhh orang yang cakap mcm tu belum tentu baiknya kan .
Suka hati dia je nak cakap dekat orang macam tuu , tapi , ITULAH MANUSIA !

#kalaulah membunuh tu tak berdosa, nak je Zyma bunuh insan yg bercakap mcm tuu . HOHO

Kawan-kawan , kita tak boleh cakap macam tu act .
Siapalah kita untuk menilai baik buruk someone tu kan ?
Nak tahu tak , bila kita cakap macam tu pada someone tu kan , dia mesti rasa down gila dengan hidup dia . Seriously . Lagi - lagi bila dia nak berubah .

hmm untuk orang yang macam tu kan , yang rasa dia tak boleh nak berubah , korang kena ingat yang tiada siapa yang dapat mengubah hidup korang selain diri sendiri .

" maka bersabarlah kamu, karena sesungguhnya janji Allah itu benar, dan mohonlah ampunan untuk dosamu dan bertasbihlah seraya memuji Tuhanmu pada waktu pagi dan petang "
*Surah Al-mukmin ayat 55*

Renung-renungkan lah , Zyma berharap kawan-kawan Zyma tak terpedaya dengan kata-kata macam tu. Supaya Allah permudahkan jalan untuk mereka yang nak berubah , termasuk Zyma sendiri . Amin .

# Untuk kau teman : Aku rindu nak bergurau dengan kau mcm dulu . Cukuplah , kita salah faham je kan ? Aku tak tahu apa yang menyebabkan kau cakap aku mcm tu dulu . seriously aku tak tahu . one thing you should know is I.m NOT like you said . 

 



1 comment:

  1. Setuju, memang kita tak layak menilai seseorang tuh. Itu semua kerja Yang Maha Esa. sy pun pernah rasa juga kena ckp , ada kurang ini laa.. itula.. tapi sy buat mcm xda pa2. Org yg suka mnegur tuh adalah org yg rasa dirinya sempurna sudah. Yg pnting kita xmcm tuh ^__^

    ReplyDelete