Mar 9, 2012

Rahasia coklat


Salam sejahtera buat adik-adik, kakak-kakak, abang-abang, ibu-ibu, bapa-bapa dan anda sekalian yang tengah baca entry Zyma nyhh. Hari nyhh ,hari yang amat membosankan. Sebabnya class tak ada. Huhh kebosanan nyhh telah menyebabkan Zyma nak share something yang menarik dengan korang petang nyhh. Apa benda ea Zyma nak share?? Haaa tengok gambar bawah nyhh dulu then continue your reading ye :)




 
Haaa amacam? Dah tengokkan? huu siapa yang tak tahu gambar apa kat atas tu? Haishh kesian dekat korang. Meyhh Zyma bagi tahu gambar apa tu ye.

COKLAT!!

heeehe ada yang tak kenal coklat ke? Takde kan? Semuanya kenalkan? huhu
Okay, sebelum sambung lagi, Zyma nak tanya dulu, Siapa kat sini yang HANTU COKLAT? Yeahh, kita sama :) give me five ! Agaga :D

Korang nak tahu nak, banyak kelebihan sebenarnya coklat nyhh. Nak tahu apaa ? Jom teruskan bacaa .

10 Fakta Menarik tentang Coklat 

Arrow Coklat Tidak Menyebabkan Masalah Kerosakan Gigi 

Kajian yang dijalankan oleh Universiti Osaka, Jepun mendapati koko mengandungi ejen antibakteria yang menghalang masalah kerosakan gigi. Namun begitu, kandungan gula di dalam coklat boleh menjejaskan fungsi ejen ini sekali gus menyebabkan kerosakan gigi. 

Arrow Coklat Tidak Menyebabkan Masalah Jerawat 

Satu kajian yang dijalankan oleh Fakulti Perubatan Pennsylvania mendapati penggunaan coklat tulen tidak memberi kesan terhadap pertumbuhan jerawat atau lain-lain masalah yang berkaitan dengan kulit. Tetapi masalah jerawat boleh berpunca daripada coklat yang menggunakan susu. 

Arrow Kafein di dalam Coklat Bukan Penyebab Keresahan 

Umum mengetahui bahawa koko mengandungi bahan peransang seperti kafein dan theobromine. Kuantiti bahan-bahan ini adalah kecil di dalam kandungan coklat. Kajian mendapati 1 auns (28.3 gram) coklat pahit mengandungi 5 ke 10 miligram (mg) kafein dan 10 mg kafein pada 170 mililiter (ml) cawan koko berbanding 100-150 mg kafein dalam 220 ml cawan kopi. 

Arrow Coklat Tidak Menyebabkan Migrain 

Walaupun masih tiada bukti kukuh yang menyokong pendapat ini, tetapi terdapat kajian menunjukkan coklat turut menjadi pendorong rasa sakit kepala terutama di kalangan pesakit migrain. 

Arrow Coklat Tidak Menyebabkan Peningkatan Paras Kolesterol 

Umum mengetahui coklat mengandungi asid stearik iaitu sejenis lemak nuetral yang tidak menyebabkan peningkatan kadar kolesterol tidak sihat atau LDL. Malah lemak kok dalam coklat mengandungi asid oleik, sejenis lemak koko mono tak tepu, yang juga ditemui pada minyak zaitun. Pada masa yang sama lemak koko juga mengandungi 38.2% asid oleik iaitu sejenis asid lemak tidak tepu yang berperanan merendahkan paras kolesterol di dalam darah. 

Arrow Coklat Sebagai Makanan Yang Sihat 

Koko mengandungi pelbagai khasiat walaupun ia datang di dalam kuantiti yang kecil. Kajian menunjukkan sekeping coklat susu seberat 42.45 gm membekalkan 3 gm protein. Walaupun serbuk koko bukan produk utama tetapi ia juga mengandungi zat yang diperlukan oleh tubuh badan manusia termasuklah lemak, protein, kabohidrat, Vitamin A, B, D dan E. Coklat juga mengandungi asid amino yang lengkap bagi pemeliharaan protein tubuh manusia, kaya dengan Vitamin A dan D serta sumber Vitamin B seperti Tiamina, Riboflavin dan Niasin. 

Arrow Coklat Tidak Bertindak Mengawal Emosi dan Tingkah Laku 

Coklat dikatakan mengandungi bahan yang mengawal tingkah laku dan mood seseorang individu. Bahan ini memberi kesan seperti pengambilan dadah yang merangsang tindak balas fizikal dan psikologi. Tetapi kebenarannya adalah amat kecil memandangkan kandungan bahan di dalam coklat adalah kecil dan tidak menyebabkan tindak balas emosi. 

Arrow Coklat Bukan Sebagai Punca Penyakit Jantung 

Kajian Mayo Clinic, University of California, University of Scranton dan Pennsylvania State University menunjukkan coklat mengandungi bahan kimia, flavonoid, yang meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Ia juga bertindak sebagai antioksidan yang meghalang atau melambatkan kerosakan sel dan tisu badan. 

Arrow Coklat Bukan Punca Masalah Batuk Berlarutan 

Ramai percaya coklat tidak baik untuk mereka yang batuk. Namun coklat berkesan untuk menghalang batuk yang berterusan. Theobromine yang terdapat di dalam coklat di dapati lebih berkesan daripada pengambilan ubat batuk. Coklat juga didapati melega dan melembapkan tekak. 

Arrow Coklat Tidak Menyebabkan Barah 

Coklat adalah antara makanan yang mempunyai kandungan plimbum paling tinggi. Bagaimanapun, Pihak Berkuasa Makanan dan Dadah Amerika Syarikat menyebut kandungan plumbum dalam coklat amat rendah dan tidak memberi kesan buruk sekalipun dimakan dalam kuantiti yang banyak.


So, itulah antara kelebihan coklat. Seriously coklat sangat bagus jika dijadikan makanan tambahan. *cehh ayat*. hee

 


4 comments: